VAJİNİSMUSTA HİPNOZ TEDAVİSİ
Vajinismus hipnozla tedavi edilebilir mi?
Tek başına hipnozun vajinismus tedavisinde yeri yoktur. Hipnoz altında olan şey tedavi değildir. Bugün için hipnoz cinsel terapiye yardımcı bir teknik olarak görülmektedir. Cinsel anatomi ve fizyolojiyi bilen ve cinsel terapi konusunda eğitim almış olan psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel terapiye yardımcı olarak hipnoz ve diğer imajinatif yöntemler uygulanabilir. Bu durumda da hastayı iyileştiren hipnoza girmiş olmak değil, cinsel terapi almış olmaktır. Cinsel terapist olmayan tedavici, hipnoterapist, diş hekimi, doktor, psikologların sadece hipnoz uygulayarak tedavi girişimleri sonuçsuz kalır, hatta hastaya zarar da verebilir.
Vajinal botoks uygulamasıyla vajinismus düzelir mi?
Vajinismusta “düzelme”den ne anladığımız önemlidir. Tedavi 2- 3 ay süre için penisin vajinaya yerleşebilmesi midir? Yoksa her seferinde penis girişinin sorunsuz gerçekleşmesi aynı zamanda cinsellikten haz alınması mıdır?
Vajinaya “botilinium toksin A” uygulanması geçici olarak kasılmayı azaltır ancak birleşmeye yönelik kaygı düzelmeyeceğinden uygulanan ajanın etkisi geçince kasılmalar da tekrar başlar ve başlanılan noktaya dönülür. “Botilinium toksin A” için etki süresi ilk uygulamadan sonra 90 gün civarındadır. Tekrarlayan uygulamalarda ilaca direnç gelişebileceğinden, etkiyi devam ettirebilmek için sık enjeksiyonlar gerekmektedir. Bir başka sorun enjekte edilen maddenin duyusal analjezi de yapmasıdır ki bu da kadının hazzını yok eder, cinsel istek kaybolur. Aslında bu uygulamanın “iradeye karşı” olması yönüyle etik de olmadığı düşünülmektedir ve uygulama yaygın bir tedavi yöntemiolarak kabul görmemiştir.
Vajinismusta tek seanslık tedaviler var mıdır?
Tek bir görüşmede tedavi ancak bir vaat olabilir. Mantıksal olarak sağlık profesyonelinin sorunun çözülüp çözülmediğini anlayabilmesi, çiftin bunu ifade edebilmesi için en azından 2. bir görüşmeye ihtiyaç yok mu? Yani en az 2 seans oldu. Ya da “Tek seansta tedavi oldu” diyebilmek için tek bir koşulun karşılanması gerekir; Tedavicinin (hekim, psikolog, sosyolog, hoca, üfürükçünün) hastaya çeşitli anksiyolitik, hipnotik, antianaljezik ve kayganlaştırıcı maddeler verilerek, telkinle hemen yanı başında cinsel birleşmeye zorlanma…
Genel anestezi altında bazen doktorun yanı başında, çiftin cinsel ilişkiye zorlanmasıyla (tecavüzden farkı tartışılır) da vajinismus düzelmemektedir. Genel anestezi altında kasılma bir kereliğine kalkar (ameliyathane koşullarında verilen anestezik maddenin etkisiyle tüm kaslar gibi vajinal kaslarda gevşediğinden), ancak sorun düzelmez. Çünkü birleşme hastanın bilinci kapalıyken gerçekleştirildiğinden sonraki giriş denemelerinde yine kasılma olacak, birleşme engellenecektir.
Bu uygulamaların teklif edildiği ya da uygulamaya maruz kalan çiftler mahremiyet duygularının zedelendiğini, bu durumu travmatik olarak “tecavüz” gibi yaşadıklarını ifade etmektedirler. Konunun etik açıdan yanlış olması da tartışma götürmez bir gerçektir.